“Ik leef dag voor dag”

6 september 2023

Met rugpijn ga je naar de fysio. Tenminste, dat was de eerste, logische stap van Andre toen hij meer dan een jaar geleden rugklachten kreeg. Hij kreeg oefeningen, maar de pijn ging niet weg. Waren het misschien gal- of nierstenen? Ook niet, want uit de bloedtesten en de echo bij de huisarts kwam niets geks. En de pijn bleef. Daarnaast viel hij in korte tijd tien kilo af en zijn bloedsuikerspiegel schommelde ineens enorm.

“Het was de diabetesverpleegkundige die de combinatie met het afvallen en mijn bloedsuikerspiegel niet vertrouwde en voorstelde een CT-scan te laten maken. Ik zal het nooit vergeten, de huisarts belde ons op 5 juli 2022 ‘s avonds: het was mis. Ik had een tumor van zes centimeter in mijn alvleesklier. Een operatie was geen optie omdat een deel van de tumor een knooppunt van aderen omarmde. De MDL-arts zei dat hij niet wist of ik de kerst ging halen en of een chemo wel zin had. Het voelde als mijn doodvonnis.”

De oncoloog van Andre wilde de chemo toch wel proberen. Hij krijgt twaalf zware chemo’s, de laatste in maart 2023.

“Ik ben nu wel veel moe en moet veel slapen. Daarnaast heb ik veel last gehad van pijn want de tumor drukt op zenuwen. Ik ben zelfs twee keer opgenomen in het ziekenhuis, omdat de pijn ondraaglijk werd. Binnenkort krijg ik weer een scan. Afhankelijk van wat er uit die scan komt, gaan we de volgende stap bepalen. Misschien krijg ik dan weer chemo. In ieder geval is alles wat we doen levensverlengend, want ik word nooit meer beter. Aan de andere kant leef ik nu al een jaar na mijn diagnose. Dat hadden we ook nooit gedacht.”

“Mijn oncoloog was vanaf het begin gemotiveerd om mijn leven te verlengen en hij gaf mij hoop. Dat is zo ontzettend belangrijk geweest voor mij en mijn vrouw Ria. Ik ben sowieso heel erg blij met mijn huisarts, de diabetesverpleegkundige en mijn oncoloog. Mijn klachten werden snel serieus genomen en de signalen werden goed opgemerkt. Daardoor is er snel onderzoek gedaan. Ik raad iedereen aan om op deze signalen scherp te blijven.”

Deltaplan Alvleesklierkanker is een landelijke samenwerkingsverband tussen de 15 expertisecentra verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, de Maag Lever Darm Stichting, en het patiëntenplatform Living With Hope. Andre heeft het Deltaplan opgenomen in zijn testament.

“De realiteit is dat we nu af en toe bezig zijn met het einde van mijn leven. We denken na over de uitvaart en hebben mijn testament geregeld. Ik heb het Deltaplan Alvleesklierkanker in mijn testament opgenomen en ik wil een bedrag nalaten. Omdat ik weet wat het inhoudt om deze diagnose te krijgen. Wat het doet met een mens. Voor mij is het te laat, maar ik hoop dat anderen in de toekomst beter geholpen kunnen worden. Bijvoorbeeld doordat het al in een vroeg stadium op te sporen is. Daar is onderzoek voor nodig en op deze manier wil ik daar aan bijdragen.”

Alvleesklierkanker is een vrij specifieke vorm van kanker. Het is ontzettend moeilijk te behandelen. Operaties zijn meestal niet mogelijk, omdat het orgaan zo moeilijk ligt. Daardoor is er weinig hoop. Er is ook weinig over bekend. Het is wat mij betreft belangrijk dat we vooral hoop creëren voor mensen die nu of in de toekomst deze ziekte hebben. En dat kan volgens mij alleen met meer onderzoek. Daarnaast is het belangrijk dat patiënten goed begeleid worden. Als je deze diagnose krijgt, dan komt er veel informatie op je af. Voor sommige mensen is dat moeilijk te begrijpen. Daar moet meer aandacht voor zijn en daar speelt het Deltaplan een sleutelrol in.”

Andre wil graag nog iets toevoegen aan zijn verhaal.

“Ik ben mijn vrouw enorm dankbaar, zij is mijn mantelzorger en zorgt voor mij. Mantelzorgers worden vaak onderschat. We kijken samen naar wat ik nog wel kan en nemen de tijd voor leuke dingen. Het klinkt zo cliché, maar het is echt waar: pluk de dag!

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Meer ervaringsverhalen

“Ik wist niet dat ik nog meer van je kon houden”

‘Vier het leven, geniet van het leven’, dat was zo’n beetje het motto van Harald Evers (54) en zijn gezin. Zaterdag 7 oktober 2023 doet Team Harald mee aan Deltaplan Ameland. Ze zijn met 50 man sterk. Allemaal vrienden en familie die geld ophalen voor onderzoek voor alvleesklierkanker. Harald had zijn zinnen gezet op 50 km fietsen, een van de onderdelen bij Deltaplan Ameland. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. 8 juli 2022 kreeg hij de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker en 8 juli 2023 was zijn crematie. Maar wat hebben hij en zijn gezin het maximale uit het afgelopen jaar gehaald. Een verhaal waar je kippenvel van krijgt.

17 augustus 2023

Drie fietsvriendinnen verloren een dierbare aan alvleesklierkanker en komen in actie voor onderzoek

Op zaterdag 8 juli fietsen Conny, Esther en Mariette maar liefst 100 kilometer om geld in te zamelen voor onderzoek naar alvleesklierkanker. De drie zijn al jaren fietsvriendinnen. Cru genoeg hebben ze alle drie ervaren hoe genadeloos de ziekte kan toeslaan. Conny verloor haar schoonmoeder en Esther haar vader. Vorig jaar deden ze ook mee aan Deltaplan De Vecht en dit jaar zijn ze er opnieuw bij. Meer dan 100 mensen komen in actie.

6 juli 2023

“Door open te staan, hielp ik mezelf”

Een maand lang dacht hij dat hij het einde van het jaar niet zou halen. Gelukkig vielen daarna alle puzzelstukjes precies op de juiste plek voor Wouter (52). Zijn alvleesklierkanker was vergevorderd, maar bleek na chemotherapie operabel te zijn. Hij kan het nu navertellen. “Als dit vijf jaar eerder zou zijn gebeurd, was ik niet gekomen waar ik nu ben. De wetenschap was voor mij precies ver genoeg gevorderd. Ja, ik heb mazzel gehad.”

24 mei 2023

Doneer
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang maandelijks nieuws en informatie over het Deltaplan
schrijf je in