Over het Deltaplan Alvleesklierkanker

De naam Deltaplan Alvleesklierkanker is geïnspireerd op het revolutionaire waterbouwkundige Deltaplan uit 1953 om het land te beschermen tegen de zee. De delta driehoek van Deltaplan Alvleesklierkanker symboliseert het krachtige landelijke samenwerkingsverband tussen de 15 expertisecentra verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, de Maag Lever Darm Stichting, en het patiëntenplatform Living With Hope.

Deltaplan Alvleesklierkanker heeft als missie om wetenschappelijk onderzoek op het gebied van alvleesklierkanker te versnellen om zo de beste behandeling voor iedereen zo snel mogelijk beschikbaar te kunnen maken, betere kwaliteit van leven te bieden voor patiënten en doorbraken voor betere overleving te realiseren. Met deze samenwerking werken we met internationale connecties, over de grenzen van ziekenhuizen heen op landelijke schaal aan oplossingen.

In de Dutch Pancreatic Cancer Group zijn alle 15 expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland verenigd en oncologen, chirurgen, maag-darm-lever-artsen, radiotherapeuten, (interventie-)radiologen, pathologen, diëtisten, verpleegkundig specialisten en onderzoekers vertegenwoordigd. Een unieke landelijke, daadkrachtige en duurzame samenwerking.

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan deze ziekte. Dat zijn 8 Nederlanders per dag. Ongeveer ook 2.800 patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. Deze diagnose is zo goed als een doodvonnis vanwege de schrikbarend slechte prognose; na 5 jaar is slechts 9% van de patiënten nog in leven. Als de ziekte behandeld kan worden heeft het vaak een enorme impact op de kwaliteit van leven. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt in overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker (Bron cijfers: Intergraal Kankercentrum Nederland).

Meer over alvleesklierkanker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maandelijks nieuws en informatie over het Deltaplan

Onze aanpak

Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek

Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek

De vooruitzichten bij alvleesklierkanker zijn erg slecht. We moeten dus snel en op landelijke schaal alles op alles zetten om baanbrekend onderzoek naar betere behandeling mogelijk te maken.

De beste behandeling

De beste behandeling

Als patiënt en arts wil je ervan verzekerd zijn dat je de beste behandelmethode krijgt en geeft. Het Deltaplan Alvleesklierkanker maakt dat mogelijk.

Betere kwaliteit van leven

Betere kwaliteit van leven

Bij alvleesklierkanker is een zorgvuldige afweging tussen kwaliteit van leven en lengte van leven voor patiënt en naasten misschien wel het meest cruciale besluit. Er zijn betere wetenschappelijke inzichten nodig om deze afwegingen goed te kunnen maken.

Onze resultaten

Alvleesklierkanker is nog altijd een van de meest dodelijke vormen van kanker; per jaar overlijden er bijna 2.800 Nederlanders aan de ziekte. Dat móet anders. Het Deltaplan Alvleesklierkanker wil meer baanbrekend onderzoek, de beste behandeling en een betere kwaliteit van leven voor iedereen die door alvleesklierkanker getroffen wordt.

Dit is wat we tot nu toe hebben bereikt.

Download de PDF

Help mee

Help ons mee een versnelling aan te brengen in de aanpak van alvleesklierkanker door baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken, de beste behandeling beschikbaar te stellen en de beste kwaliteit van leven voor patiënten te bewerkstelligen. U kunt ons op verschillende manieren steunen.

Help mee
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets, wandel of ren mee tijdens Deltaplan De Vecht
Op 6 juli komen we in actie voor het Deltaplan Alvleesklierkanker
Schrijf je in