Aandacht voor alvleesklierkanker via bijzondere lichtprojecties

26 november 2021

Op donderdag 18 november was het Wereld Alvleesklierkanker Dag. Een initiatief van de World Pancreatic Cancer Coalition, waarbij meer dan 60 organisaties uit 27 landen aandacht vragen voor een betere behandeling. Ook vanuit het Deltaplan Alvleesklierkanker stonden we hier op een bijzondere manier bij stil. Alvleesklierkanker is nog altijd een van de meest dodelijke vormen van kanker; per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan de ziekte. Daarom heeft het Deltaplan aandacht gevraagd voor alvleesklierkanker via lichtprojecties op gebouwen in Nederland.

Landelijke kracht

De lichtprojecties symboliseren de landelijke kracht en aanpak van het Deltaplan Alvleesklierkanker. Na dertig jaar nauwelijks vooruitgang in de overleving van alvleesklierkanker, komt de landelijke samenwerking nu goed op stoom. In het afgelopen jaar zijn drie onderzoeken naar alvleesklierkanker afgerond. In 2021 en 2022 zullen daarnaast vijf nieuwe landelijke onderzoeken starten.

Amsterdam toren- maak hoop mogelijk
Rotterdam Ahoy

Waar een klein land groot in kan zijn

Prof. Dr. Marc Besselink, chirurg: “De Nederlandse samenwerking binnen de DPCG (onderdeel van het Deltaplan) is uniek in de wereld. We ontwikkelen gezamenlijke studies over diverse centra heen en werken als één team. En we hebben een landelijke infrastructuur en een databank waarin we alle gegevens verzamelen van inmiddels ruim 3500 patiënten. Dit biedt fantastische omstandigheden waardoor we verrassend snel enorm goede resultaten hebben behaald. Al dit onderzoek is echter kostbaar en kan zonder financiële steun niet uitgevoerd worden.”

‘De Nederlandse samenwerking binnen de DPCG is uniek in de wereld’

Stap voor stap naar betere overlevingskansen

Marisa van Schipstal, projectleider van het Deltaplan Alvleesklierkanker: “De resultaten van deze onderzoeken zijn direct zichtbaar voor alvleesklierkankerpatiënten in Nederland. Zo leiden kleine doorbraken samen stap voor stap tot betere overlevingskansen. Het Deltaplan Alvleesklierkanker is in november 2019 gestart met drie belangrijke pijlers: wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker versnellen, de handen ineen slaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken én te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Op de avond van Wereld Alvleesklierkanker Dag is daarom in verschillende steden door Nederland via lichtprojecties aandacht gevraagd voor deze vreselijke ziekte. Want we zijn er nog lang niet.”

Arena
Tivoli – maak hoop moglijk
lees meer over de feiten en cijfers in Nederland

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Meer nieuws

Van vrees naar hoop en weer terug

“Uiteindelijk ging het heel snel.” De moeder van Silvia (39) ging in ruim een jaar tijd van een gezonde vrouw van achter in de zestig naar een patiënt met alvleesklierkanker. Twee keer. Want de ziekte kwam terug en werd haar fataal. Silvia reed mee op de achtbaan van emoties van angst, woede, machteloosheid en onzekerheid. Een groot deel van het ziekteproces van haar moeder beleefde zij op afstand vanwege de coronamaatregelen.

22 december 2021

Feiten en cijfers alvleesklierkanker in Nederland

Onlangs verscheen een rapport van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), in samenwerking met DPCG en Patiëntenplatform Living With Hope. Hierin lees je de trends in het vóórkomen, de behandeling en overleving van het meest voorkomende subtype van alvleesklierkanker, het adenocarcinoom. Het aantal patiënten met een diagnose alvleesklierkanker nam de afgelopen jaren toe tot zo’n 2700 diagnoses in 2019. De overleving van patiënten met alvleesklierkanker is laag, met een 5-jaarsoverleving van minder dan 5% terwijl dit bij alle kankersoorten samen 65% is.

18 november 2021

Tien jaar DPCG: een voorbeeld voor andere landen

Dit jaar viert de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG, onderdeel van het Deltaplan Alvleesklierkanker) haar tiende verjaardag. In 2011 zochten een aantal pancreaschirurgen elkaar op. Het was hoog tijd om de pancreaschirurgie meer te centraliseren. Wat is er sindsdien gebeurd? We gaan in gesprek met bestuurslid prof. dr. Quintus Molenaar over de samenwerking, concrete resultaten en natuurlijk de toekomst.

9 november 2021

Doneer