'De Nederlandse samenwerking binnen de DPCG is uniek in de wereld'
Aandacht voor alvleesklierkanker via bijzondere lichtprojecties
26 november 2021

Op donderdag 18 november was het Wereld Alvleesklierkanker Dag. Een initiatief van de World Pancreatic Cancer Coalition, waarbij meer dan 60 organisaties uit 27 landen aandacht vragen voor een betere behandeling. Ook vanuit het Deltaplan Alvleesklierkanker stonden we hier op een bijzondere manier bij stil. Alvleesklierkanker is nog altijd een van de meest dodelijke vormen van kanker; per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan de ziekte. Daarom heeft het Deltaplan aandacht gevraagd voor alvleesklierkanker via lichtprojecties op gebouwen in Nederland.
Landelijke kracht
De lichtprojecties symboliseren de landelijke kracht en aanpak van het Deltaplan Alvleesklierkanker. Na dertig jaar nauwelijks vooruitgang in de overleving van alvleesklierkanker, komt de landelijke samenwerking nu goed op stoom. In het afgelopen jaar zijn drie onderzoeken naar alvleesklierkanker afgerond. In 2021 en 2022 zullen daarnaast vijf nieuwe landelijke onderzoeken starten.



Waar een klein land groot in kan zijn
Prof. Dr. Marc Besselink, chirurg: “De Nederlandse samenwerking binnen de DPCG (onderdeel van het Deltaplan) is uniek in de wereld. We ontwikkelen gezamenlijke studies over diverse centra heen en werken als één team. En we hebben een landelijke infrastructuur en een databank waarin we alle gegevens verzamelen van inmiddels ruim 3500 patiënten. Dit biedt fantastische omstandigheden waardoor we verrassend snel enorm goede resultaten hebben behaald. Al dit onderzoek is echter kostbaar en kan zonder financiële steun niet uitgevoerd worden.”
Stap voor stap naar betere overlevingskansen
Marisa van Schipstal, projectleider van het Deltaplan Alvleesklierkanker: “De resultaten van deze onderzoeken zijn direct zichtbaar voor alvleesklierkankerpatiënten in Nederland. Zo leiden kleine doorbraken samen stap voor stap tot betere overlevingskansen. Het Deltaplan Alvleesklierkanker is in november 2019 gestart met drie belangrijke pijlers: wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker versnellen, de handen ineen slaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken én te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.
Op de avond van Wereld Alvleesklierkanker Dag is daarom in verschillende steden door Nederland via lichtprojecties aandacht gevraagd voor deze vreselijke ziekte. Want we zijn er nog lang niet.”


Meer nieuws

“Door open te staan, hielp ik mezelf”
Een maand lang dacht hij dat hij het einde van het jaar niet zou halen. Gelukkig vielen daarna alle puzzelstukjes precies op de juiste plek voor Wouter (52). Zijn alvleesklierkanker was vergevorderd, maar bleek na chemotherapie operabel te zijn. Hij kan het nu navertellen. “Als dit vijf jaar eerder zou zijn gebeurd, was ik niet gekomen waar ik nu ben. De wetenschap was voor mij precies ver genoeg gevorderd. Ja, ik heb mazzel gehad.”24 mei 2023

Allereerste regionale lotgenotenbijeenkomst
Op 1 juli 2023 organiseert het patiëntenplatform Living With Hope samen met het Leids Universitair Medisch Centrum een regionale lotgenotenbijeenkomst in Zuid-Holland voor mensen met alvleesklierkanker en hun naasten. Wij nodigen je van harte uit hierbij aanwezig te zijn!16 mei 2023

Living With Hope zoekt een penningmeester
Living With Hope (LWH) is één van de partners binnen het Deltaplan, naast de Maag Lever Darm Stichting en de DPCG. Daarom brengen we graag de vacature voor een penningmeester onder de aandacht!12 mei 2023