Aandacht voor alvleesklierkanker via bijzondere lichtprojecties

26 november 2021

Op donderdag 18 november was het Wereld Alvleesklierkanker Dag. Een initiatief van de World Pancreatic Cancer Coalition, waarbij meer dan 60 organisaties uit 27 landen aandacht vragen voor een betere behandeling. Ook vanuit het Deltaplan Alvleesklierkanker stonden we hier op een bijzondere manier bij stil. Alvleesklierkanker is nog altijd een van de meest dodelijke vormen van kanker; per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan de ziekte. Daarom heeft het Deltaplan aandacht gevraagd voor alvleesklierkanker via lichtprojecties op gebouwen in Nederland.

Landelijke kracht

De lichtprojecties symboliseren de landelijke kracht en aanpak van het Deltaplan Alvleesklierkanker. Na dertig jaar nauwelijks vooruitgang in de overleving van alvleesklierkanker, komt de landelijke samenwerking nu goed op stoom. In het afgelopen jaar zijn drie onderzoeken naar alvleesklierkanker afgerond. In 2021 en 2022 zullen daarnaast vijf nieuwe landelijke onderzoeken starten.

Amsterdam toren- maak hoop mogelijk
Rotterdam Ahoy

Waar een klein land groot in kan zijn

Prof. Dr. Marc Besselink, chirurg: “De Nederlandse samenwerking binnen de DPCG (onderdeel van het Deltaplan) is uniek in de wereld. We ontwikkelen gezamenlijke studies over diverse centra heen en werken als één team. En we hebben een landelijke infrastructuur en een databank waarin we alle gegevens verzamelen van inmiddels ruim 3500 patiënten. Dit biedt fantastische omstandigheden waardoor we verrassend snel enorm goede resultaten hebben behaald. Al dit onderzoek is echter kostbaar en kan zonder financiële steun niet uitgevoerd worden.”

'De Nederlandse samenwerking binnen de DPCG is uniek in de wereld'

Stap voor stap naar betere overlevingskansen

Marisa van Schipstal, projectleider van het Deltaplan Alvleesklierkanker: “De resultaten van deze onderzoeken zijn direct zichtbaar voor alvleesklierkankerpatiënten in Nederland. Zo leiden kleine doorbraken samen stap voor stap tot betere overlevingskansen. Het Deltaplan Alvleesklierkanker is in november 2019 gestart met drie belangrijke pijlers: wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker versnellen, de handen ineen slaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken én te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Op de avond van Wereld Alvleesklierkanker Dag is daarom in verschillende steden door Nederland via lichtprojecties aandacht gevraagd voor deze vreselijke ziekte. Want we zijn er nog lang niet.”

Arena
Tivoli - maak hoop moglijk
lees meer over de feiten en cijfers in Nederland

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Al 0 donateurs steunden vandaag meer onderzoek naar alvleesklierkanker.

Meer nieuws

Zijn verhaal levend houden

Kees, de vader van Lizzy, was 51, stond midden in het leven, keek uit naar zijn nieuwe baan, had net een nieuwe auto gekocht.

8 februari 2024

Kanker bespreekbaar maken

Sinds Brenda (53) heeft gehoord dat ze alvleesklierkanker heeft, voelt ze zich af en toe een grote roze olifant. “Ik dender de porseleinen kast in, richt ravage aan en ga weer weg. Voor iedereen om me heen is het zo heftig iedere keer, maar ik moet het vertellen.”

8 februari 2024

“De hele dag netflixen is niets voor mij”

Het is september 2021 als de nieuwste James Bond-film in première gaat: No time to die. Op die dag krijgt Pex te horen dat hij een tumor heeft in de staart van zijn alvleesklier. Op dat moment woont hij in Berlijn, waar hij werkt op de ambassade. De diagnose verandert zijn leven; hij verhuist terug naar zijn geliefde Leiden. Maar hij is er nog steeds, ‘no time to die’ werd zijn motto: “Ik blijf bezig met allerlei activiteiten, ik heb geen tijd om over een spoedig einde na te denken.”

19 december 2023

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer