4 nieuwe voorlichtingsvideo’s voor mensen met alvleesklierkanker

8 mei 2023

Om mensen met alvleesklierkanker en hun naasten goed te informeren, zijn er nu vier nieuwe video’s. Hierin vind je belangrijke informatie over de Whipple-operatie, het gebruik van alvleesklierenzymen en twee vormen van chemotherapie.

Deze video’s zijn vrij beschikbaar. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met patiëntenorganisatie Living With Hope, V&VN, IKNL en Kanker.nl, onder leiding van Patientenbegrijpen. De video’s bevatten animaties en ondertiteling in het Nederlands, Engels, Turks en Klassiek Arabisch.

Video operatie bij kanker aan de alvleesklier – Whipple operatie

Als er sprake is van kanker in de alvleesklier is soms een behandeling met een operatie mogelijk. Deze video geeft uitleg over de zogenaamde Whipple- operatie. Dat is een operatie waarbij de chirurg het eerste gedeelte van de alvleesklier verwijdert. Bekijk hieronder de video.

Meer informatie over de Whipple operatie vind je ook op onze website:
meer informatie over de Whipple operatie

Video gebruik alvleesklierenzymen

Bij problemen met de alvleesklier, maag of slokdarm kan je lichaam moeite hebben met de vertering van eten. Het ‘uitpakken en opnemen’ van voeding kun je soms helpen door gebruik van medicijnen. Dit zijn alvleesklierenzymen. Bekijk hieronder de video over de werking én het gebruik van alvleesklierenzymen.

Meer informatie over alvleesklierenzymen vind je ook op onze website:
meer informatie over alvleesklierenzymen

Video chemotherapie voor of na een operatie bij alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker kan soms niet direct operatief worden verwijderd. Er moet dan eerst een behandeling met chemotherapie plaatsvinden. Soms is daarna alsnog een operatie mogelijk. In deze video krijg je uitleg over de behandeling met chemotherapie voor en na een operatie bij alvleesklierkanker.

Meer informatie over chemotherapie vind je ook op onze website:
meer informatie over chemotherapie

Video chemotherapie bij uitgezaaide alvleesklierkanker

Bij het vaststellen van de diagnose alvleesklierkanker kan er sprake zijn van uitzaaiingen. Het behandeladvies is dan het volgen van chemotherapie. Zo’n behandeling is vooral gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten zoals pijn. Bekijk hieronder de video met uitleg over deze behandeling met chemotherapie.

Meer informatie over chemotherapie bij uitgezaaide alvleesklierkanker vind je ook op onze website: meer informatie over chemotherapie bij uitgezaaide alvleesklierkanker

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Al 0 donateurs steunden vandaag meer onderzoek naar alvleesklierkanker.

Meer nieuws van artsen/onderzoekers

Nederlands onderzoek naar alvleesklierkanker gaat over de grenzen

In de ‘RADAR-PANC trial’ wordt onderzocht of routinematige controles met bloedonderzoek en CT-scans na de operatie helpen bij het vroeg opsporen van terugkeer van alvleesklierkanker.

29 november 2023

Weer een stapje vooruit in alvleesklierkankeronderzoek – Voor een sprankeltje hoop

Op vrijdag 8 september is Deesje Doppenberg onder leiding van prof. Marc Besselink (chirurg) en dr. Anna Bruynzeel (radiotherapeut-oncoloog) gepromoveerd met een onderzoek naar nieuwe inzichten in de behandeling van alvleesklierkanker. Het onderzoek bestond uit drie delen.

18 oktober 2023

Donatie voor onderzoek naar nieuwe behandeloptie alvleesklierkanker

Onderzoekers in het Maastricht UMC+ gaan op zoek naar een nieuwe behandeloptie voor alvleesklierkanker. Hierbij onderzoeken ze een nieuwe combinatie van chemotherapie en immunotherapie. Op 29 juni is hiervoor in Maastricht een overeenkomst gesloten tussen de Scheuten Foundation en de Maag Lever Darm Stichting, namens het Deltaplan Alvleesklierkanker

4 juli 2023

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets, wandel of ren mee tijdens Deltaplan De Vecht
Op 6 juli komen we in actie voor het Deltaplan Alvleesklierkanker
Schrijf je in