4 nieuwe voorlichtingsvideo’s voor mensen met alvleesklierkanker
8 mei 2023
Om mensen met alvleesklierkanker en hun naasten goed te informeren, zijn er nu vier nieuwe video’s. Hierin vind je belangrijke informatie over de Whipple-operatie, het gebruik van alvleesklierenzymen en twee vormen van chemotherapie.
Deze video’s zijn vrij beschikbaar. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met patiëntenorganisatie Living With Hope, V&VN, IKNL en Kanker.nl, onder leiding van Patientenbegrijpen. De video’s bevatten animaties en ondertiteling in het Nederlands, Engels, Turks en Klassiek Arabisch.
Video operatie bij kanker aan de alvleesklier – Whipple operatie
Als er sprake is van kanker in de alvleesklier is soms een behandeling met een operatie mogelijk. Deze video geeft uitleg over de zogenaamde Whipple- operatie. Dat is een operatie waarbij de chirurg het eerste gedeelte van de alvleesklier verwijdert. Bekijk hieronder de video.
Meer informatie over de Whipple operatie vind je ook op de website: Hoe gaat het verder? - Deltaplan Alvleesklierkanker
Video gebruik alvleesklierenzymen
Bij problemen met de alvleesklier, maag of slokdarm kan je lichaam moeite hebben met de vertering van eten. Het ‘uitpakken en opnemen’ van voeding kun je soms helpen door gebruik van medicijnen. Dit zijn alvleesklierenzymen. Bekijk hieronder de video over de werking én het gebruik van alvleesklierenzymen.
Meer informatie over alvleesklierenzymen vind je ook op de website: Hoe gaat het verder? - Deltaplan Alvleesklierkanker
Video chemotherapie voor of na een operatie bij alvleesklierkanker
Alvleesklierkanker kan soms niet direct operatief worden verwijderd. Er moet dan eerst een behandeling met chemotherapie plaatsvinden. Soms is daarna alsnog een operatie mogelijk. In deze video krijg je uitleg over de behandeling met chemotherapie voor en na een operatie bij alvleesklierkanker.
Meer informatie over chemotherapie vind je ook op de website: Hoe gaat het verder? - Deltaplan Alvleesklierkanker
Video chemotherapie bij uitgezaaide alvleesklierkanker
Bij het vaststellen van de diagnose alvleesklierkanker kan er sprake zijn van uitzaaiingen. Het behandeladvies is dan het volgen van chemotherapie. Zo’n behandeling is vooral gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten zoals pijn. Bekijk hieronder de video met uitleg over deze behandeling met chemotherapie.
Meer informatie over chemotherapie bij uitgezaaide alvleesklierkanker vind je ook op de website: Hoe gaat het verder? - Deltaplan Alvleesklierkanker
Meer nieuws van artsen/onderzoekers

Zaterdag 8 juli 2023: fietsen, wandelen of hardlopen voor onderzoek!
Op zaterdag 8 juli 2023 organiseren we Deltaplan De Vecht. Een mooie, sportieve dag om geld in te zamelen voor onderzoek. Samen gaan we de strijd aan tegen alvleesklierkanker. Patiënten, naasten, nabestaanden. Maar ook artsen en onderzoekers.4 april 2023

Ontwikkeling Keuzehulp in volle gang
Jaarlijks krijgen bijna 3000 mensen de diagnose alvleesklierkanker. Bij meer dan de helft van de mensen is de ziekte al uitgezaaid op het moment van diagnose. Met de Alvleesklierkanker keuzehulp geven we deze patiënten inzicht in essentiële informatie en vragen om na te denken over wat zij belangrijk vinden. Zo kunnen ze samen met hun naasten en behandelaar een keuze kunnen maken hoe verder. Merlijn Graus is arts-onderzoeker in het Maastricht UMC+ en betrokken bij de ontwikkeling van deze keuzehulp. In dit artikel geeft ze een inkijkje in het ontwikkeltraject en waar we nu staan.7 september 2022

“Onderschat niet het effect van kleine stappen”
Alvleesklierkanker is een ziekte met een slechte prognose. Toch is er de laatste tien jaar vooruitgang geboekt op het gebied van behandeling en diagnostiek. Daarmee is de overleving en de levenskwaliteit van patiënten met alvleesklierkanker verbeterd. Hanneke Wilmink heeft zich gespecialiseerd in tumoren van de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd. Op 1 juli sprak ze haar rede uit als eerste hoogleraar Medische oncologie, in het bijzonder pancreas carcinoom.20 juli 2022