Donatie Stichting Piet Poortman fonds geeft Deltaplan Alvleesklierkanker boost in strijd tegen een van de meest dodelijke vormen van kanker

8 juni 2021

Levensreddend Deltaplan strijdt voor verbetering behandelmethoden en beter kwaliteit van leven voor patiënten met Alvleesklierkanker

Op 5 juni 2021 jongstleden stond dit artikel in Het Financieele Dagblad over de Piet Poortman Stichting. Het bijzondere verhaal van de Friese ondernemer Piet Poortman, die 12 miljoen verdiende met het vervoer van patiënten en besloot dat, na zijn overlijden, zijn gehele vermogen “teruggegeven” moest worden naar de mensen aan wie het bedrag verdiend was. Een bijzondere opdracht voor het bestuur van het fonds om met deze strikte voorwaarde de juiste projecten te vinden.

Overweldigd en ongelooflijk blij was het gevoel toen ook Deltaplan Alvleesklierkanker een van de uitverkorene was om een prachtige donatie toegekend te krijgen. Voor onderzoek naar Alvleesklierkanker is in totaal 1.6 miljoen gereserveerd door het fonds, waarvan Deltaplan Alvleesklierkanker € 900.000 toebedeeld krijgt.

“Met deze geweldige donatie krijgen we echt een enorme boost om onze missie waar te maken, namelijk versneld onderzoek doen naar een van de meest dodelijke vormen van kanker en zo de behandelmethoden en kwaliteit van leven voor de patiënten te verbeteren” aldus Marisa van Schipstal, projectleider van Deltaplan Alvleesklierkanker. Het bedrag dat we van het Piet Poortman fonds hebben gekregen wordt ingezet voor essentiële onderzoeken waardoor behandelmethoden verbeterd kunnen worden en daarmee kans op overleven kan worden vergroot. Een ander gedeelte van de donatie maakt een onderzoek mogelijk naar vroegtijdige screening bij terugkeer van de ziekte om ook hiermee kans op overleving te verbeteren/verlengen.

Meer informatieKlik hiernaast voor meer informatie over deze onderzoeken

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Meer nieuws van artsen/onderzoekers

Ontwikkeling Keuzehulp in volle gang

Jaarlijks krijgen bijna 3000 mensen de diagnose alvleesklierkanker. Bij meer dan de helft van de mensen is de ziekte al uitgezaaid op het moment van diagnose. Met de Alvleesklierkanker keuzehulp geven we deze patiënten inzicht in essentiële informatie en vragen om na te denken over wat zij belangrijk vinden. Zo kunnen ze samen met hun naasten en behandelaar een keuze kunnen maken hoe verder. Merlijn Graus is arts-onderzoeker in het Maastricht UMC+ en betrokken bij de ontwikkeling van deze keuzehulp. In dit artikel geeft ze een inkijkje in het ontwikkeltraject en waar we nu staan.

7 september 2022

“Onderschat niet het effect van kleine stappen”

Alvleesklierkanker is een ziekte met een slechte prognose. Toch is er de laatste tien jaar vooruitgang geboekt op het gebied van behandeling en diagnostiek. Daarmee is de overleving en de levenskwaliteit van patiënten met alvleesklierkanker verbeterd. Hanneke Wilmink heeft zich gespecialiseerd in tumoren van de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd. Op 1 juli sprak ze haar rede uit als eerste hoogleraar Medische oncologie, in het bijzonder pancreas carcinoom.

20 juli 2022

App halveert overlijdenskans na operatie alvleesklier

Mensen met alvleesklierkanker hebben na het operatief verwijderen van de alvleesklier aanzienlijk minder kans op ernstige problemen of overlijden, wanneer zorgverleners een app gebruiken om de patiënt te monitoren. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van de 16 Nederlandse ziekenhuizen waar alvleesklieroperaties plaatsvinden. Op vrijdag 29 april verschenen de resultaten van deze studie in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

29 april 2022

Doneer