De “Wandelbonkies” lopen voor opa

30 april 2024

ervaringsverhaal van de wandelbonkies

Audrey Thijssen (21), haar broer Vincent (24) en hun neef Menno Smeets (21) lopen de Vierdaagse ter nagedachtenis aan hun opa Eduard, die in december 2023 overleed aan alvleesklierkanker.

Foute boel

Audrey: “Mijn opa kreeg in 2016 de diagnose alvleesklierkanker. Zijn huid kleurde ineens geel, omdat de tumor tegen zijn galblaas drukte. Achteraf gezien was dat een groot geluk, want daardoor is de tumor snel ontdekt. Maar we wisten al wel meteen dat dit behoorlijk foute boel was. De diagnose alvleesklierkanker blijft toch een heftige diagnose.”

Eigen sportschool op zolder

“Mijn opa was heel lief en grappig. Hij was een echte Bourgondiër en wijnkenner, maar hij was ook heel sportief. Hij hield van hardlopen en wielrennen en op zolder had hij een eigen sportschool gemaakt. Als kleinkinderen gingen we vaak met zijn allen ‘sporten’ bij opa op zolder, als we op bezoek waren.”

Sterke man

Audrey: “Na de diagnose in 2016 kreeg mijn opa een operatie en een chemokuur. Daarna werd hij goed onder controle gehouden. In 2018 bleek dat hij darmkanker had en volgde er weer een operatie. Elk jaar was er een scan, maar tot 2022 ging het goed. Toen werd een plekje op de lever ontdekt, een uitzaaiing van de pancreaskanker. Hij heeft toen een jaar lang chemotherapie gehad, maar op een gegeven moment ging het niet meer. De chemo werd stopgezet. Het ging nog even goed, maar in november werd hij heel moe en kon hij nauwelijks meer eten. In december is hij overleden. Ik heb heel veel bewondering voor zijn kracht. De artsen staan ook versteld dat hij het allemaal zo lang heeft volgehouden. Ik denk omdat hij zo fit en sportief was. We zijn als familie heel dankbaar dat hij nog zo lang bij ons kon zijn.”

Vierdaagse

“Vorig jaar hebben mijn broer en ik samen de Vierdaagse gelopen, mijn neef was toen geblesseerd. Mijn opa en oma zijn toen nog bij de finish geweest op de Via Gladiola. Ze vonden het fantastisch! Tijdens het lopen vorig jaar zag ik dat veel deelnemers liepen voor een goed doel. Dat vond ik een mooi idee, en natuurlijk wilden we alle drie voor onze opa lopen. We hopen geld in te zamelen voor het onderzoek naar alvleesklierkanker. Mijn oma vindt het geweldig dat wij voor dit goede doel gaan lopen. Zelf heeft ze in 1998 ook een keer de Vierdaagse gelopen, waar ze veel over heeft verteld. Ik hoop dat we veel geld ophalen!”

Steun Audrey, Vincent en Menno!

Meer nieuws

Marc Arts is genezen van alvleesklierkanker: “Mijn leven is totaal veranderd”

Marc Arts uit Beek behoort tot een van de weinige gelukkigen in Nederland die is genezen van alvleesklierkanker.

24 april 2024

Zijn verhaal levend houden

Kees, de vader van Lizzy, was 51, stond midden in het leven, keek uit naar zijn nieuwe baan, had net een nieuwe auto gekocht.

8 februari 2024

Kanker bespreekbaar maken

Sinds Brenda (53) heeft gehoord dat ze alvleesklierkanker heeft, voelt ze zich af en toe een grote roze olifant. “Ik dender de porseleinen kast in, richt ravage aan en ga weer weg. Voor iedereen om me heen is het zo heftig iedere keer, maar ik moet het vertellen.”

8 februari 2024

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets, wandel of ren mee tijdens Deltaplan De Vecht
Op 6 juli komen we in actie voor het Deltaplan Alvleesklierkanker
Schrijf je in