Van Dik Hout geeft uniek balkonoptreden op de Dam tegen alvleesklierkanker

11 mei 2022

Een aantal weken geleden kwam het Deltaplan Alvleesklierkanker in contact met de band Van Dik Hout. Uit deze kennismaking is iets heel bijzonders voortgekomen.

Op zondagmiddag 8 mei heeft de band een verrassingsoptreden gegeven vanaf het balkon van de Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) op de Dam in Amsterdam. De band wilde met deze onverwachte actie aandacht vragen voor het Deltaplan Alvleesklierkanker. Het optreden is uniek, omdat er nog nooit eerder een band op deze manier op de Dam te horen was.

De bandleden voelen zich persoonlijk betrokken bij het onderwerp. Zij moesten het afgelopen jaar afscheid nemen van bandlid en drummer Oscar Kraal, die overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Het overlijden van Oscar vormt de inspiratie voor hun nieuwe single ‘Op De Golven Dansen Wij’, het lied dat honderden verraste bezoekers op de Dam te horen kregen.

Oscar Kraal
Oscar Kraal
Verrast publiek
Verrast publiek

Zanger Martin Buitenhuis vertelt: “Een paar weken geleden zijn wij benaderd door IGC om in de traditie van bands als The Beatles en U2 op een balkon een verassingsoptreden te geven. Wij waren direct enthousiast en aansluitend ontstond bij ons de wens deze speciale gebeurtenis in te zetten om aandacht te vragen voor meer onderzoek naar alvleesklierkanker.”

Prof. dr. Marc Besselink was namens het Deltaplan Alvleesklierkanker ook aanwezig bij het optreden en vertelt: “Alvleesklierkanker is nog altijd een van de meest dodelijke vormen van kanker. Jaarlijks krijgen ruim 2.800 mensen deze diagnose en voor 80% van de patiënten betekent dit dat ze binnen een jaar komen te overlijden. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt in overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker, dus daarom zijn we erg blij met dit initiatief om zo meer geld op te halen voor onderzoek”.

Van Dik Hout speelt komende zomer onder andere op Concert at SEA en is komend najaar met hun clubtour te vinden in de popzalen door heel Nederland.

Bekijk de video (3.04 minuten) en beleef het unieke optreden op de Dam.

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Meer nieuws

Met je rug naar de toekomst

Nog geen halfjaar geleden was de moeder van Sanne en Iris een fitte, energieke oma die midden in het leven stond, de spil van de familie. Ze werkte in de ouderenzorg, paste op haar kleinkinderen en genoot van haar hechte familie. Eind 2021 kreeg ze een aantal vage klachten: soms wat moe, maagzuur, afvallen. De MDL-artsen in het streekziekenhuis en later ook in een academisch ziekenhuis bevestigden haar angst: een tumor in de kop van de alvleesklier, met uitzaaiingen in haar longen en rug.

5 mei 2022

App halveert overlijdenskans na operatie alvleesklier

Mensen met alvleesklierkanker hebben na het operatief verwijderen van de alvleesklier aanzienlijk minder kans op ernstige problemen of overlijden, wanneer zorgverleners een app gebruiken om de patiënt te monitoren. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van de 16 Nederlandse ziekenhuizen waar alvleesklieroperaties plaatsvinden. Op vrijdag 29 april verschenen de resultaten van deze studie in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

29 april 2022

“Hij heeft zijn ziekte zo mooi gedragen”

Toen bij René alvleesklierkanker werd vastgesteld, kon hij de knop snel omzetten. Dat hielp ook zijn vrouw Nicole in de zware periode tot zijn overlijden, en daarna. “Natuurlijk was het een grote negatieve achtbaan, maar hij heeft zijn ziekte zo mooi gedragen, dat heeft ons allemaal goed gedaan. Ik ben niet lang boos geweest; ik wilde vooral genieten van onze laatste tijd samen.” René overleed in september 2021, precies op zijn 51e verjaardag.

8 april 2022

Doneer