Deltaplan Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan deze ziekte. Ongeveer evenveel patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. Dat zijn 8 Nederlanders per dag. De diagnose is zo goed als een doodvonnis vanwege de schrikbarend slechte prognose; na 5 jaar is slechts 9% van de patiënten nog in leven. Als de ziekte behandeld kan worden heeft het vaak een enorme impact op de kwaliteit van leven. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt in overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker. (Bron cijfers: Intergraal Kankercentrum Nederland).

Daarom nemen de 15 expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, het patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting het initiatief tot het Deltaplan Alvleesklierkanker.

Het Deltaplan wil wetenschappelijk onderzoek versnellen, de handen ineenslaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken en te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Lees meer over het Deltaplan Alvleesklierkanker in deze gratis brochure.

Alleen met jouw hulp kunnen wij baanbrekend onderzoek realiseren.

“Deltaplan Alvleesklierkanker is een unieke landelijke samenwerking.”

Onze aanpak

Deltaplan alvleesklierkanker Lucia Test 3

Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek versnellen door een 10-jaar durend landelijk onderzoek voor alle patiënten met alvleesklierkanker te realiseren waarbinnen diverse
kopstudies plaatsvinden naar betere (vroegere) opsporing en behandeling van alvleesklierkanker.

‘Ik kreeg een doodvonnis, maar ruim vijf jaar later leef ik nog. Met dank aan de wetenschap’, vertelt Lucia Meeuwsen

Lees haar verhaal

Deltaplan alvleesklierkanker Willem test3

De beste behandeling voor iedereen beschikbaar maken door de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel te implementeren in de dagelijkse zorgpraktijk. Zo krijgt de patiënt sneller toegang tot de beste (of best passende) behandelmethode.

‘Als patiënt wil je zonder twijfel weten: ik krijg de beste behandeling’, vertelt Willem Brethouwer.

Lees zijn verhaal

De beste behandeling voor iedereen beschikbaar maken door de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel te implementeren in de dagelijkse zorgpraktijk. Zo krijgt de patiënt sneller toegang tot de beste (of best passende) behandelmethode.

‘Als patiënt wil je zonder twijfel weten: ik krijg de beste behandeling’, vertelt Willem Brethouwer.

Lees zijn verhaal

Deltaplan alvleesklierkanker Willem test3
Deltaplan alvleesklierkanker Natascha test4

Meer aandacht voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Betere wetenschappelijke inzichten krijgen die op een toegankelijke manier patiënt en naasten helpen om een zorgvuldige afweging tussen kwaliteit en lengte van leven te maken.

'Mijn vader was een groot voorvechter van het Deltaplan. Helaas heeft hij het zelf niet meer mee kunnen maken, 'aldus Natascha van Weezel

Lees haar verhaal

“Deltaplan Alvleesklierkanker is een unieke landelijke samenwerking tussen artsen, onderzoekers, patiënten en de MLDS, samen met veel andere partijen. Alleen zo’n brede samenwerking kan echt impact maken bij deze vreselijke ziekte.”

- prof. dr. Marc Besselink, voorzitter wetenschappelijke commissie DPCG en mede-initiatiefnemer

“Voor patiënten en hun naasten is het ongelofelijk belangrijk dat er naast veel aandacht voor ‘langer leven’ er evenveel aandacht is voor ‘goed leven’, dus met voldoende kwaliteit van leven, zowel tijdens en na behandeling. Juist als je wel leeft en weet dat jouw leven misschien niet lang meer duurt.”

- Jaap van der Ploeg (oud-voorzitter LWH) op aangeven van Max van Weezel (overleden 2019)

“Hoewel alvleesklierkanker op dit moment een vreselijke naam heeft, overheerst bij de drie partijen een Nederlands ‘oranjegevoel’. Wij gaan in samenwerking deze uitdaging aan. We kijken over de grenzen van onderzoeksgroepen en ziekenhuizen en zo nodig landsgrenzen heen om impact te maken. Daarvoor is uw steun onmisbaar. Alleen met z’n allen kunnen we echt impact maken bij deze vreselijke ziekte.”

- Bernique Tool (directeur MLDS)

Nog vragen? Bekijk ons overzicht met veelgestelde vragen.

Ontvang regelmatig onze gratis Digitale Deltaplan Update

Schrijf je hier in
Naar boven