Gepubliceerd op: 29 juni 2020

De ene patiënt wil er niets van weten, de ander wil precies weten wat zijn of haar prognose is. Arts-onderzoeker Anouk Latenstein ging daarom aan de slag met een een model dat op basis van objectieve data de vijfjaarsoverleving bij alvleesklierkanker kan voorspellen. Het vernieuwende aspect van het model is dat het in de prognosevoorspelling ook rekening houdt met hoelang de patiënt na de operatie al in leven is, de zogeheten conditionele overleving.

De prognose van alvleesklierkanker is over het algemeen niet goed. Wanneer de tumor operabel is, neemt de kans op overleving echter toe. ‘Patiënten willen dan vaak weten wat hun prognose is, maar dat is van veel factoren afhankelijk’, vertelt Latenstein. ‘Leeftijd speelt een rol, maar ook of de patiënt behandeld is met chemotherapie. Bovendien zal de overleving beter worden naarmate de patiënt een langere tijd na de operatie reeds heeft overleefd: de zogenaamde conditionele overleving. In het huidige voorspellingsmodel zijn deze factoren meegenomen om de kans op vijfjaarsoverleving te berekenen. Binnen onderzoek voor alvleesklierkanker is dit de eerste keer dat rekening wordt gehouden met de conditionele overleving. Met dit model zijn we weer een stap dichterbij gepersonaliseerde voorspellingen per patiënt.’

 

Samen met een team van onderzoekers uit meerdere ziekenhuizen in Nederland ontwikkelde Latenstein dit voorspellingsmodel en zette dit om in een gemakkelijk online te gebruiken pancreascalculator. Het model is gebaseerd op data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR): een database met gegevens over patiënten met kanker in Nederland. Door de gegevens van de patiënt in te vullen in de calculator wordt een gepersonaliseerde prognose berekend. De calculator is te vinden via de site van de DPCG.

Dr. Martijn Stommel, Radboudumc Nijmegen

"Na een ingrijpende operatie, vaak gevolgd door chemotherapie, volgt een onzekere periode voor patiënten met alvleesklierkanker. Met behulp van deze pancreascalculator kunnen we patiënten in de verschillende fasen na hun zware behandeling een specifieke prognose geven. Hopelijk bieden we patiënten hiermee enige houvast in hun onzekerheid."

Prof. dr. Ignace de Hingh, Catharina Ziekenhuis

"De pancreascalculator kan patiënten en behandelaars belangrijke informatie geven om de verwachtingen naar de toekomst te bepalen."

Dr. Marjolein Homs, ErasmusMC
"Met de pancreascalculator kun je patienten ook laten zien wat de toevoeging van chemotherapie voor invloed heeft op hun prognose."

Ontvang regelmatig onze gratis Digitale Deltaplan Update

Schrijf je hier in
Naar boven