Gepubliceerd op: 23 maart 2020

Corona en alvleesklierkanker

Mensen die voor kanker worden behandeld vallen binnen de groep kwetsbare mensen voor wie het coronavirus een risico vormt. Medisch specialisten proberen er gezamenlijk voor te zorgen dat de risico’s voor patiënten en de nadelige gevolgen voor hun behandeling zo veel mogelijk worden beperkt.

Specifieke adviezen voor mensen met kanker in de spijsvertering

Ik heb een spijsverteringskanker, behoor ik dan tot de ‘’kwetsbare groepen’’?
Ja, mensen met kanker die in behandeling zijn of net in behandeling zijn geweest met o.a. chemotherapie, immunotherapie of bestraling, worden beschouwd als kwetsbare groep. Het risico op besmetting met het coronavirus is bij deze kwetsbare groep even groot als bij niet-kwetsbare groepen mensen. Wel hebben deze mensen meer kans om ziek te worden van het virus en kunnen de klachten van het virus ernstiger zijn en de ziekteduur langer.

Ik onderga een chemokuur i.v.m. kanker in de spijsvertering. Wat nu?
Bij afwezigheid van corona-gerelateerde klachten is er geen reden om je zorgen te maken over het ondergaan van chemotherapie. Overleg bij twijfel altijd met je behandelend arts. Voorafgaand aan elke nieuwe kuur is er contact tussen jou en de zorgverlener (arts of verpleegkundige) en zij zullen ook steeds afwegen of het verantwoord is om de kuren voort te zetten. Bij klachten, zoals hoesten of kortademigheid en koorts, is het belangrijk om direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Informeer de huisarts altijd over welke medicatie je gebruikt. De huisarts kan verder advies geven of doorverwijzen naar je behandelend oncoloog voor overleg. Verder is het advies het gebruik van Ibuprofen te vermijden.

Waarom worden behandelingen uitgesteld of afgesteld?
Hiervoor verwijzen we je graag naar de website van Kanker.nl.

Wat zijn de gevolgen als mijn behandeling niet doorgaat?
Vragen over jouw situatie kun je het beste bepreken met je behandelend oncoloog. Zij kunnen het beste uitleg geven over wat het voor jouw situatie kan betekenen.
Voor meer informatie over kanker en het coronavirus verwijzen we je graag naar de website van Kanker.nl.

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de Living with Hope Foundation, kanker.nl en de Maag Lever Darm Stichting.

Ontvang regelmatig onze gratis Digitale Deltaplan Update

Naar boven