Gepubliceerd op: 9 februari 2021

In memoriam
De levenskracht van Willem Brethouwer

Op 7 februari 2021 is Willem Brethouwer overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Willem heeft zich als voorvechter van het Deltaplan Alvleesklierkanker ingezet door met zijn verhaal vele patiënten, hun naasten en medisch professionals te inspireren.

 

Willem Brethouwer
Willem heeft zich als voorvechter van het Deltaplan Alvleesklierkanker ingezet door met zijn verhaal vele patiënten, hun naasten en medisch professionals te inspireren. Hij heeft daarop altijd veel hartverwarmende reacties ontvangen; het was dan ook zijn wens om nog één keer iets van zich te laten horen. Een openhartig gesprek, ter nagedachtenis aan de levenskracht van Willem Brethouwer.

Willem kreeg in 2017 vage klachten. Er volgden verschillende medische onderzoeken. Een onheilspellende diagnose kwam als donderslag bij heldere hemel: alvleesklierkanker. Er brak een periode aan waarin Willem en zijn familie leefden tussen hoop en vrees. Een periode waarin onderzoeken, ziekenhuisbezoeken, een zware operatie en chemotherapie elkaar in sneltreinvaart opvolgden. In deze periode wist Willem andere patiënten en hun naasten te inspireren. Zo deelde hij zijn verhaal via vlogs en blogs vanuit de Maag Lever Darm Stichting en later ook het Deltaplan Alvleesklierkanker.

Willem Brethouwer

Levenskracht
Als directeur van een marktonderzoeksbureau was werk, naast zijn familie, voor Willem zijn lust en zijn leven. Willem was een man van de statistieken. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook als het zijn ziekte betrof. ‘Ik ga de statistieken verslaan’, luidde zijn lijfspreuk. En laat de statistieken van alvleesklierkanker schrikbarend zijn. Ondanks dat de Nederlandse zorg rond alvleesklierkanker tot de wereldtop behoort, zijn de vooruitzichten helaas nog altijd slecht. Het is een van de moeilijkst te behandelen soorten kanker. Vijf jaar na diagnose is negen procent van de patiënten nog in leven. Gemiddeld leven patiënten na hun diagnose slechts zo’n 4 maanden, afhankelijk van of iemand geopereerd kan worden of niet.

Die gemiddelde overlevingsduur van vier maanden is gelukkig voor Willem flink verlegd.  Van 2017 tot en met 2020 volgde een periode van herstel, periodieke onderzoeken en intens genieten van elke dag. Helaas bleek medio 2020 dat de alvleesklierkanker terug was. Een noodlottig feit, en toch bleef Willem tegelijkertijd positief. Nog altijd vol levenskracht en met een nieuwsgierige blik keek hij naar dat wat er komen gaat. ‘Blijf geloven in het leven, ga met een grote glimlach voort, dan draagt het leven jou ook.’

Voorvechter Deltaplan Alvleesklierkanker
Willems’ eigen ervaring met de ziekte in combinatie met de ongunstige statistieken én Willems professionele passie maakten dat hij, naast het inspireren van anderen met zijn verhaal, een belangrijke bijdrage leverde aan de totstandkoming van het Deltaplan Alvleesklierkanker. Een samenwerkingsverband tussen 15 gespecialiseerde alvleesklierkankercentra verenigd in de Dutch Pancreactic Cancer Group (DPCG), patiëntenorganisatie Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting. De samenwerkende partijen kennen één gemeenschappelijk doel: een betere toekomst voor patiënten met alvleesklierkanker realiseren. Door baanbrekend wetenschappelijk onderzoek te versnellen, de beste behandeling voor iedere patiënt mogelijk te maken en een betere kwaliteit van leven voor patiënten te realiseren.

Willem was een warm, betrokken, positief en gedreven mens, die tot zijn overlijden betrokken bleef bij het Deltaplan Alvleesklierkanker. Wij gaan hem missen en wensen zijn familie en naasten veel sterkte toe met dit verlies.

Het team van Deltaplan Alvleesklierkanker

Hieronder de documentaire over Willem, gepubliceerd in juli 2020.
In dit portret volgen we hem over een periode van anderhalf jaar, van de eerste chemokuur tot aan zijn deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. 

Ontvang regelmatig onze gratis Digitale Deltaplan Update

Schrijf je hier in
Naar boven